Peek-A-Boo(k) #1: Arta subtilă a nepăsării

De știut: Arta subtilă e nepăsării nu e o carte basic de dezvoltare personală, ci e un manifesto împotriva iluziilor, așteptărilor și limitărilor pe care ni le impunem singuri. 

De autor: Mark este un blogger cu peste două milioane de cititori, care a început să scrie nu neapărat din pasiune, ci din nevoie. 

Rămas fără job – deci fără bani, și cu gândul că nu are nimic de pierdut, a început să scrie despre ce se pricepea la acel moment – relații și agățat. 

Astăzi scrie în continuare (despre un alt fel de dezvoltare personală) pe markmanson.net și este autorul unui bestseller international – The Subtile Art of Not Giving a F*ck (Arta subtilă a nepăsării) și, recent a lansat o a doua carte, Arta subtilă a disperării.

De ce: Am început cu această carte pentru că a contribuit serios la hotărârea mea de a renunța la job și a aspira către antreprenoriat. 

Urmează o primă recenzie din seria Peek-A-Boo(k) – un alt fel de recenzie, bazată pe citate și ceva inserții personale 🙂 Enjoy!

The Quote: ”Sfaturile convenționale de viață (chestiile de dezvoltare personală pe care le auzim tot timpul) se concentrează de fapt pe ceea ce lipsește. Sunt orientate spre ceea ce tu percepi a fi deja defectele și eșecurile tale, după care le accentuează mai mult.”

The Note: În ultimul timp am auzit foarte, foarte mult aceste două idei. Pe de-o parte, noțiunea de greatfulness sub diferite forme – fie că îți notezi zilnic câteva lucruri (la alegerea ta) pentru care ești recunoscător într-un jurnal, fie că îți trimiți un e-mail electronic sau folosești o aplicație. 

Principalul e să ai o evidență a lucrurilor pozitive din viața ta – mici sau mari – ca cele considerate negative să-și piardă din valoare.

Pe de altă parte, ideea că focusul și exersarea acțiunilor la care deja ești mediocru sau chiar bun te ajută mai mult decât dacă încerci să îmbunătățești ceva la care ești slab și nu ține de pasiunile sau activitatea ta. 

Cred în faptul că nu poți fi bun la toate, însă poți fi suficient de isteț să înțelegi că nici nu trebuie să fii. 

The Quote: ”Fericirea vine din rezolvarea problemelor. Dacă eviți problemele sau simți că nu ai nicio problemă, atunci vei suferi. Ingredientul secret se află în rezolvarea problemelor, nu în absența lor.
Pentru a fi fericiți, ne trebuie ceva de rezolvat, așadar, fericirea e o perpetuă muncă-în-desfășurare: soluțiile problemelor de azi reprezintă fundația problemelor de mâine.”

The Note: Viața este un mediu continuu de creare și rezolvare de probleme. 

Spre exemplu, ai probleme cu banii și îți lansezi și o mică afacere pe lângă job. Ceea ce ar fi o soluție la problema inițială, creează alte probleme precum ”nu mai am timp de petrecut cu familia”, ”nu știu să țin un interviu de angajare”, ”nu am o strategie de marketing”, ”nu știu contabilitate primară” și etc. 

Așa, o rezolvare duce la o altă problemă, iar toate se țin lanț și ne țin ocupați, făcând din viață o frumoasă cursă 🙂

The Quote: ”Pentru că suntem destul de mediocri în realitate, potopul de informații la care avem acces ne fac să ne simțim al naibii de nesiguri și disperați, fiind limpede că undeva nu suntem suficient de buni. 

Așadar, acordăm o importanță exagerată nouă înșine sau părerii celorlalți”.

The Note: Social Media a devenit un cerc vicios din momentul în care am apăsat prima dată Sign In

Acum, un scroll de 15 minute pe Instagram te duce într-un roller-coaster de gânduri și, inevitabil, comparații între viața ta și a altora – de multe ori vedete, care TREBUIE să arate bine că altfel adio job și TREBUIE să posteze, că altfel adio faimă.

Cum ar fi dacă în lumea reală am avea același interes să demonstrăm că nu suntem mediocri, așa cum facem pe Instagram? 

În carte, Mark ne mai povestește despre valori, alegeri, eșec, puterea de a spune ”nu” și, la finalul cărții, despre finalul vieții. Fiecare capitol are povestionare interesante și experiențe personale, unele care te fac să râzi, altele care te pun pe gânduri. 

Așadar, dacă nu ai citit încă această carte, ți-o recomand. Și dacă ai citit-o, te provoc să-mi scrii părerea ta de book addict. Apropo, Mark are și un newsletter mișto, numit Motherf*cking Monday care da, chiar face ziua de luni mai ok de îndurat 🙂

Soon revin cu un review pentru partea a doua – ”Arta subtilă a disperării”, până atunci, vezi topul cărților de citit în 2020 aici.

M.