6 tips ca să fii productiv când lucrezi de acasă

Lista de cumpărături, lista de link-uri salvate sau lista de task-uri zilnice – creierul iubește astfel de metode pentru a menține ”ordinea”. De ce apelăm la ele? Ca măcar să nu pară totul haos sau sa avem impresia ca nu uităm ceva important. Asa o fi? 🙂 Poți să fii productiv când lucrezi de acasă?

Lista ta de ”To Do” râmâne cam lungă și la final de zi? Think about it – îți dorești prea mult sau faci prea puțin?

Eu una, indiferent că folosesc agenda, virtual stickers sau calendare inteligente, atunci când încep să-mi notez ce am de făcut pe ziua respectivă, intervin alte side-tasks ”ASAP” (că doar toate sunt așa) și reprogramez programatorul.

via GIPHY

Creierul meu începe să licăre cam pe la 10:00. De aici dezamăgirea, overtime-ul și frustrarea că nu mi-am atins obiectivul poate prea mare pentru cele câteva ore avute la dispoziție. Cred că ți s-a întâmplat și ție, mai ales dacă ești freelancer.

Dată fiind această perioadă de lucru remote și generația noastră de overachieveri, iată 6 tips-uri despre cum facem To Do Lists pentru a fi eficienți:

1. PUTEREA CELOR 3

Alege doar 3 task-uri principale pentru ziua respectivă și estimează cât de mult timp îți vor consuma. Nu uita că avem de la 3 la 6 ore productive într-o zi, însă nu mereu sunt legate –  pauzele sunt binevenite (iată metoda Pomodoro).

2. ONE TASK AT A TIME

Chiar dacă ești genul ce are 10 tab-uri deschise și rezolvă câteva task-uri în același timp, disciplina e importantă. În realizarea listei, setează task-urile cronologic în funcție de importanță – începe cu cele care ”ard” și contentrează-te exclusiv pe câte unul.

3. REMINDERE ȘI DEADLINE-URI

Reminder-ul te notifică atunci când trebuie să începi task-ul, pe când deadline-ul te ajută să ții ritmul pentru a rezolva task-ul la timp. De asemenea, ambele contribuie la organizarea și prioritizarea corectă a sarcinilor tale.

4. THE ”DONE LIST”

Ține și o listă cu task-uri rezolvate – aceasta te ajută să rămâi organizat și implicat. În plus, te motivează psihologic să continui munca în același ritm productiv.

5. BAZEAZĂ-TE PE VIRTUAL

Folosește un tool online + aplicație de mobil unde îți notezi task-urile ce trebuie îndeplinite – iată câteva aici. Eu pe partea de freelancing folosesc Trello + Google Calendar pentru remindere și deadline-uri & agenda scrisă de mână – classy.

6. NU UITA DE CEL MAI IMPORTANT TASK ZILNIC

Adaugă în fiecare zi, pe lângă task-urile profesionale și un task personal pe care să-l îndeplinești. Savurează-ți cafeaua de dimineață într-un loc nou, mergi să mănânci prânzul în parc, fă câteva exerciții fizice, citește 5 pagini sau vezi seara un episod din serialul preferat 🙂

Alege task-uri personale ce te bucură sau relaxează și tratează-le cu aceeași seriozitate ca pe celelalte.

Tu ce metode de Time Management / Productivitate folosești?
Sharing is caring!

Soon,

M