Top 7 locuri de vizitat în Amsterdam

În sfârșit am ajuns și eu în aceste top 7 locuri de vizitat în Amsterdam – era în plan din 2019, dar a venit cu un delay din cauza știm noi cui ce a acaparat o planetă întreagă. 

Dar hei, mulțumită vaccinului nu am avut probleme nici la plecare nici la întoarcere, totul a fost rapid și mă bucur că nu trebuie să stau în carantină. 

Per total, am avut o vacanță reușită, relaxantă și plină de pași realizați- mulțumiri speciale iubitului și ghidului meu, Vlad, care a acceptat să mai meargă o dată și alături de mine. 

Dar hai să îți spun top 7 locuri de vizitat în Amsterdam- pe unde am fost, ce activități am făcut, ce mi-a plăcut și de ce ar trebui să mergi și tu 🙂

1. Zaanse Schans & Volendam 

Un must do! Am mers într-un loc superb cu mori de vânt, apoi am vizitat o fabrică de saboți tradiționali realizați din lemn și ni s-a făcut o demonstrație.  

Am mers cu vaporașul până în Volendam, unde am vizitat o fabrică de cașcaval/ brânză tradițională, am luat prânzul într-un restaurant cu specific pescăresc și am văzut cum se realizează celebrele waffles. 

Într-un trip de 6 ore cumpărat de aici a fost inclus transportul cu autocarul de la gata Amsterdam și înapoi și toate excursiile. A fost cea mai plăcută amintire și cu siguranță voi mai povesti despre asta. 

Nu spun decât că m-am întors acasă cu bagajul pe jumătate plin cu cașcaval.

2. MOCO Museum 

MOCO vine de la Modern, Contemporary & Street Art Amsterdam – am văzut reclame cu el peste tot pentru că am avut norocul să prindem o expoziție Bansky și Kaws și am zis că trebuie să ajung acolo. Accesul a fost inclus în City pass.

Aici, pe lângă arta alt fel, există și o îmbinare maximă cu tehnologia (ex: tablouri pe care le scanezi cu aplicația lor și încep să se miște). Ce am văzut acolo a fost next level și mai ales suuuuper Instagramabil și plin de culoare. 

Fiind pandemie, nu aveai voie să stai foarte mult în camerele interactive ca toată lumea să aibă acces. Deci perfect pose trebuia să vină rapid. 

3. The Amsterdam Dungeon

Dacă ești fan filme horror & escape rooms, acolo e locul tău preferat 🙂 Trecând peste faptul că atunci când ieși din cabina de toaletă, se aude random din boxă un urlet, totul e ok :)) 

Pe scurt, sunt 5-6 camere cu diferite teme, fiecare cu câte o poveste horror din istoria Amsterdamului. Doar că acestea nu sunt povestite ci mai mult… simțite. Actori profesioniști aduc la viață fiecare cameră și te includ și pe tine în scenariu ceea ce a fost genial. 

A fost maximă adrenalină pentru că nu știai ce o să se întâmple, dar scenariile și execuția locului până în cele mai mici detalii a fost wow. Dar nu îl recomand pentru cei ce au probleme cu atacurile de panică, sunete puternice sau întunericul/ efectele luminoase. 

Și nu, eu nu m-am speriat nicio secundă, așa cum o să vezi în poza de mai jos.

4. Heineken Experience

Clar a fost cel mai cool loc pe care l-am vizitat- nu mă așteptam să fie atât de interactiv și de cuprinzător. Am văzut cum se fabrica berea, ce ingrediente cuprinde, ce branding a avut de-a lungul anilor și cum a crescut în notorietate implicându-se ca sponsor pentru diferite sporturi. 

Experiența a fost una faină și chiar am aflat lucruri pe care nu le știam. Iar la final, bineînțeles, am băut bere. Proost! – e ”noroc” în olandeză.

5. ARTIS Royal Zoo

Chiar dacă nu sunt foarte încântată să văd animalele în captivitate, mă gândesc că poate majoritatea sunt crescute de mici acolo și sălbăticia pentru ei nu ar fi ușoară. 

Mi-a plăcut să văd elefanți, pinguini, lei, un leneș, flamingo, zebre și alte animale exotice pe care le văd doar în fotografii. Grădina este foarte mare, dar ne-am ghidat după semne și cred că am reușit să o parcurgem pe toată. 

*Lângă Zoo este și Micropia, care am auzit că e un muzeu ce merită vizitat, dar pe care nu am mai avut timp să-l văd că închidea la ora 17:00.

6. Rijksmuseum

Nu sunt mare cunoscătoare de artă, recunosc, dar mi-a plăcut să mă plimb printre picturi și obiecte cu istorie. Cel mai bine e să îți iei căști direct de acolo cu audio sau să-ți downloadezi aplicația lor ce te ghidează și îți dă detalii despre fiecare aripă și item. 

Cel mai mult mi-a plăcut Rembrandt-ul imens și colecția de bijuterii din secolul 19. Dacă ești fan artă, cu siguranță o să-ți placă acolo!

7. Canal cruise

Ultima activitate, dar nu cea din urmă, plimbarea pe canal. Din câte am aflat, Amsterdam are în jur de 160 de canale și cam 1700 de poduri. Plimbarea ține o oră și este super relaxantă- vezi orașul, casa lui Anne Frank și sutele de bărci parcate, precum și casele ”plutitoare” 🙂 

Îți poți conecta căștile să asculți facts despre oraș, ceea ce e foarte mișto 🙂 Cu siguranță e un to do. 

Alte lucruri pe care trebuie să le știi:

Când ajungi în Amsterdam, cumpără I Amsterdam City Card pentru că include transport gratuit + acces gratuit sau cu reducere la toate atracțiile din oraș.  Îl poți achiziționa online, de aici. Fiind pandemie, noi a trebui să facem booking-ul cu cel puțin o zi înainte la muzee ca să ne păstrăm un timeslot.

În plus, caută o cazare apropiată de centru ca să ai acces rapid pe jos la piața Dam. Cel mai bine ar fi să mergi vara, pentru că de obicei acolo e foarte frig.

  • Pe lângă cele enumerate mai sus, mai este muzeul Van Gogh la care trebuie făcut booking din timp pentru că e mai mereu aglomerat. 
  • Madame Tussauds este un muzeu cu figuri de ceară ale vedetelor, e super experiența (eu l-am vizitat pe cel din Londra, așa ca în Amsterdam nu am mai prioritizat). 
  • Există o plajă la care poți ajunge cu trenul numită Zandvoort 
  • Un parc frumos ce merită vizitat este Vondelpark, noi acolo făceam plimbarea de seară, fiind foarte aproape de hotel.
  • De asemenea, dacă vrei să faci shopping, Dam Square e plină de magazine de toate felurile și cred ca ar trebui să-ți iei o zi numai pentru asta.
  • Mâncarea este în general fast-food, mai sunt și restaurante dar tot main dish este burger, sandwich, pasta, etc.
  • Poți să-ți cumperi din coffeeshops orice dorești chiar dacă ești turist, iar dacă ești novice și alegi muffin nu mânca mai mult de jumătate, pentru că te lovește de abia după 2-3 ore și nu vei mai vedea orașul la fel 🙂
  • Este un oraș unde transportul se face majoritar cu bicicleta, vezi bărbați la costum, bătrâni, femei pe tocuri toți pe bicicletă. 

Au drumuri speciale, pe marginea șoselei, iar trotuarele pentru pietoni sunt destul de înguste în unele porțiuni. E nevoie să ai grijă pe unde circuli. Cu Acel City Card poți închiria și tu biciclete în mod gratuit și să te plimbi. 

Cam asta despre vacanța noastră, dacă ai și tu alte recomandări sau întrebări, te invit să-mi scrii! 🙂