O cafea Etolia, vă rog! Cu gust de zi perfectă
”Cafea”. Doar când aud cuvântul îmi dă un zâmbet pe buze. Sunt zile în care adorm cu gândul că de abia aștept o nouă zi ca să beau cafeaua de dimineață. Și apoi vine un ”BOOM” în creier atunci când simt mirosul de cafea măcinată.
De ce? E o plăcere, un obicei ce mă aliniază și mă focusează. Îmi oferă liniște într-o lume agitată, plină de informații pe care le citesc și fără să vreau- aceasta e dezavantajul când lucrezi în Social Media.
Câteodată beau cafeaua alături de un client într-un call matinal, câteodată mă bucur singră de plăcerea licorii făcută din cafea de specialitate.
Se spune că după apă, cafeaua este considerată una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Eu sunt de acord 🙂 Chiar acum am lângă mine o cafea Etolia ce miroase excelent.
Dar de unde provine cafeaua? Cafeaua provine din semintele sau boabele extrase din fructele arborelui de cafea.
De ce este atât de populară? Boabele de cafea conțin cantitati mici de magneziu, potasiu si niacină (cunoscuta ca vitamina B3) și, of course, cafeina ce ne poate îmbunătăți capacitatea de concentrare și reduce oboseala.
Dar cafeaua nu este doar o licoare ce ”ne trezește” de dimineață, ci are multe beneficii extra. Iată câteva dintre ele:
- Este o sursă importantă de antioxidanți și nutrienți- așa cum am detaliat și mai sus. Conținutul bogat în compuși puternici ajută la prevenirea deteriorării celulelor, astfel, devine protectoare pentru bolile cardiovasculare.
- Cafeaua îmbunătățeste performanța fizică stimulând sistemul nervos sa trimita semnale catre celulele de grasime pentru a descompune grasimea corporala in acizi grasi liberi, care furnizeaza energie organismului.
- Cafeaua combate depresia- In mod natural, cafeina este cunoscuta pentru a activa neurotransmitatorii care pot controla starea de spirit. Astfel de transmitatoare includ serotonina si dopamina. In acest fel, cafeaua stopeaza depresia stimuland injectarea acestor “hormoni ai fericirii” in sange.
Ce conține o ceașcă de cafea? Sursa aici.
• Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnica recomandata
• Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnica recomandata
• Mangan si potasiu: 3% din doza zilnica recomandata
• Magneziu si niacina (B3): 2% din doza zilnica recomandata
Pare totul cool până aici. Dar cum știi că beneficiezi de cafea de calitate și ce implicații are prepararea cafelei perfecte nu doar din punct de vedere ”Instagramabil”, ci și al gustului și sănătății.
Iată câteva tips & tricks:
- Alege cafeaua de casă sau cafeaua proaspăt prajită
Cercetarile arata ca boabele de cafea prajite mai intens au niveluri mai ridicate de antioxidanti decat cele prajite mai putin.
Deci, in mod ideal, boabele de cafea mai inchise la culoare au mai multe beneficii pentru sanatate comparativ cu boabele deschis colorate.
Poți opta pentru un magazin de cafea online precum kfea.ro, unde găsești cafea boabe de cea mai bună calitate.
- Utilizează echipamentul potrivit pentru prepararea cafelei
Optează pentru un aparat de cafea ce fierbe apa și produce cafea fierbinte. Cel mai bine este să folosiți apă purificată pentru realizarea cafelei, pentru că da, apa face diferența.
- Rasnița pentru cafea boabe, un rol important în povestea cafelei perfecte
Cel mai bun mod de a obtine cea mai proaspata calitate a cafelei este folosind boabe de cafea proaspat macinate. Cafea în cea mai pură formă? Yes, Please!
Tu ce simți atunci când bei prima gura de cafea? Parcă vezi lumea cu alți ochi, nu? 🙂
*Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2021
Hai să ne conectăm și pe: