Eliza Bălașa, Fondator Caligrafeel: ”Înainte ca ceilalți să-ți aprecieze munca, este necesar să o faci tu.”

Vreau să le aflu secretele. Vreau să îi cunoști. Vreau să le scrii și, de ce nu, să colaborezi cu ei.

Sunt young creative entrepreneurs pe care îi urmăresc de ceva timp- pe unii de la distanță, unii îmi sunt prieteni tare apropiați.

Seria aceasta de interviuri este despre lucruri bune, despre curaj și boldness într-o lume care poate nu mereu ne încurajează. Despre cum au reușit, ce au învățat și unde se îndreaptă.

Sunt un reminder, un duș rece sau o bătaie pe umăr atunci când ai nevoie. Doar citește-le poveștile și vei fi inspirat- un nou creative entrepreneur din varii domenii va fi prezentat în fiecare marți.

Dacă ai vreo recomandare, te rog să-mi scrii aici sau pe Instagram! 🙂

ENJOY!


#4

Eliza Bălașa este fondatoarea Caligrafeel – studio de caligrafie. Am fost colege de facultate și am urmărit cum încet, încet pasiunea ei pentru caligrafia a luat forme din ce în ce mai complexe și mai frumoase.

Este un creativ muncitor și mi s-a părut cel mai bun exemplu de ”așa da” atunci când vine vorba de realizat un business dintr-o pasiune. Povestea ei e o inspirație pentru mulți cărora probabil le este frică să își ducă pasiunea puțin mai departe și să faca asta for a living. Lasă-te inspirat! Enjoy! 🙂

1.Cine este Eliza?

Nice question! Păi să vedem… Eliza este mamă de doi motani, cu o ușoară obsesie pentru cafea, artist, iubitor și căutător de frumos. 

I-a plăcut dintotdeauna să scrie, fie că vorbim de versuri pe ultima pagină a caietelor din liceu, de texte pentru social media din spatele biroului de copywriter sau de lucrări artistice gata de înrămat.

A știut mereu că va ajunge să scrie for a living, dar s-a gândit tot timpul că va fi la nivel de conținut, nicidecum estetic.

eliza balașa fondator caligrafeel
2. Povestea Caligrafeel. Cum ai ajuns de la o pasiune la un small business?

Caligrafia a apărut în viața mea în urmă cu vreo 4 ani, sub forma unei ancore într-un episod depresiv. A fost suficient să fac un singur pas în universul literelor scrise frumos, să aflu că se practică la nivel de artă ca să devin de-a dreptul fascinată. 

Au urmat zeci de experimente eșuate și foarte mulți bani cheltuiți pe instrumentele greșite, dar din când în când ieșea ceva de care eram mândră și țineam morțis să share-uiesc micile victorii în social media.  Așa au apărut și primele cereri de mesaje înrămate din partea apropiaților – ba ceva de pus pe perete, ba ceva de dăruit în diverse contexte. 

A durat mult până am îndrăznit să cer bani pentru acest serviciu, iar la început erau sume infime. Un cont de Instagram dedicat, câteva cursuri și foarte mult exercițiu mai târziu, Caligrafeel este un mic business care merge bine și jobul meu full-time 🙂

3. Ce te motivează zi de zi să continui activitatea?

Sunt două lucruri care mă motivează foarte mult. Primul este faptul că îmi place enorm ceea ce fac, pur și simplu nu mă satur de unduirile peniței, de textura hârtiei, de reflexiile cernelurilor și de cum se îmbină unele cu altele. Aș putea vorbi despre astea ore în șir, fără să mă plictisesc vreun pic. 

Cea de-a doua sursă de motivație este feedback-ul clienților. Există oameni care reacționează cu atât de multă emoție la ceea ce fac eu, încât mă simt extrem de norocoasă. E un sentiment foarte rewarding.

4. De unde te încarci cu răbdare și cum îți menții/ hrănești creativitatea?

Caligrafia în sine este o activitate care îmi antrenează foarte mult răbdarea. Ritmul de scriere este foooarte încet, iar dacă te grăbești riști să strici armonia textului. 

Din punctul meu de vedere, creativitatea este mai degrabă ceva ce se cultivă decât ceva ce te lovește așa din neant. De-a lungul timpului, mi-am antrenat mintea să caute frumosul în orice context. De multe ori, îl găsesc la nivel de detalii, de „nimicuri” pe care tindem să le ignorăm – în modul în care cineva-și bea cafeaua, în clinchetul de porțelanuri, în reflexiile de lumină.

Pe lângă asta, mă inspiră deseori comenzile personalizate pe care le primesc. Am avut de câteva ori ocazia să pun pe hârtie, în scris, niște povești de-a dreptul sublime.

5. Care sunt planurile de viitor pentru Caligrafeel?

Oh, sunt atât de recunoscătoare și uimită, în același timp, că am ajuns să trăiesc din asta, încât mi-e și teamă să mă arunc în planuri de viitor. Dacă vorbim totuși de unul apropiat, îmi doresc ca anul următor să mă concentrez mai mult pe partea de cursuri de caligrafie. Îmi place tare experiența de predare și există o deschidere mult mai mare decât mă așteptam pe partea asta. 

Îndrăznesc totodată să visez și la un spațiu al meu, căci a devenit un pic challenging să lucrez cu obiecte atât de fragile și delicate în preajma a două pisici pasionate de mâncat hârtie și trântit orice le iese în cale. :))

eliza balașa fondator caligrafeel
6. Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ai lansat business-ul?

Să am încredere în mine. Am plecat la drum cu mult prea multe frici și nesiguranțe, mi-am pus singură limite și blocaje fără să-mi dau seama. Mi-a luat teribil de mult timp să mă numesc artist fără să apară sindromul impostorului și chiar și acum își mai face apariția ocazional. 

Am învățat în timp să-mi dau mai mult credit mie și mai puțin criticului interior, să-mi urmez instinctul și să dau șansă ideilor mele să iasă la lumina zilei fără să le pun etichete. Înainte ca ceilalți să-ți aprecieze munca, este necesar să o faci tu.

7. Ce sfat/ uri ai da celor care vor să își urmeze pasiunea și să o transforme într-un business, dau nu au curaj?

Să vizualizeze în fiecare zi cum ar arăta viața lor dacă și-ar urma pasiunea. Atunci când știi exact cum ți-ai dori să fie viața ta și îți îndrepți toate eforturile în acea direcție, universul tinde să lucreze și el în favoarea ta.

Asta, și să pună niște bani deoparte :)) Dacă pleci la drum cu presiunea de a te întreține din pasiunea ta încă din prima lună, e foarte posibil să clachezi.

8. Unde te găsim & orice mai vrei să adaugi tu, dacă vrei să adaugi un mesaj, un CTA pentru potențiali clienți, o ofertă, etc.

Sunt de găsit pe instagram @caligrafeel, și mai nou pe caligrafeel.ro. Am un singur mesaj pentru cititorii tăi: Shop small & local this Christmas! Așa nu doar că le veți face cadouri minunate celor dragi, dar veți dărui bucurie și micilor afaceri locale.

Collabs Time! Unde o găsești pe Eliza & Caligrafeel?

Pe Website, aici.

Pe Instagram, aici.

Pe e-mail, la hello@caligrafeel.ro

Ți-a plăcut interviul? Dă-i share și ajută-mă să fac auziți acești young creative entrepreneurs!