”Roșu Aprins” sau gestionarea emoțiilor Disney Style

Am fost să văd premiera celui mai nou film Disney Pixar- Turning Red, și vă zic sincer că filmele pentru copii sunt de fapt, în secret, și pentru adulți. 

Am rămas până în prezent super-fan animații, nu cred că am pierdut ceva până acum (ba chiar le-am văzut de câteva ori pe fiecare) așa că, la invitația celor de la Ran Communication, am bifat și filmul ”Roșu Aprins”. 

Și ce mult mi-a plăcut! 🙂

E BESTIAL SĂ FII ADULT

În centrul poveștii este Meilin “Mei” Lee, o puştoaică de 13 ani, asiatică în Canada, în anii 2002,  aflată între copilărie și început de adolescență. Presiunea de a face pe plac familiei și de a lua note bune, a fi cuminte și ascultătoare o face pe Meilin să își reprime propriile emoții și să se conformeze. 

Până într-o zi, când vede roșu în fața ochilor… un panda roșu! Se pare că o vrajă străveche afecta la un moment dat familia. Și a venit rândul lui Meilin să facă față bestiei dinăuntrul ei, ori de câte ori simte o emoție puternică.

Realizat de studiourile ce au adus Inside Out și The Incredibles, Turning Red este mai mult decât un film pentru copii cu un urs panda roșu. Este despre gestionarea emoțiilor, despre cum înveți să faci față unei perioade de tranziție din viață și cum cei de lângă tine te pot ajuta să o controlezi. 

GESTIONAREA EMOȚIILOR ȘI RELAȚIA MAMĂ-FIICĂ

Foarte frumos este scoasă în evidență relația mamă-fiică și cum traumele și presiunea de a fi perfect impusă de părinți se transmit la rândul lor și copiilor. E important să rupi acest cerc vicios și să oferi copilului libertatea de care are nevoie pentru a descoperi singur cine este.

Mi-a plăcut tare mult cum au scos în evidență perioada de transformarea unei fete de 13 ani, cu toate gândurile, îndoielile și emoțiile pe care încă nu le înțelegi pe deplin. 

Chiar dacă vrei să fii cea mai bună, să îi mulțumești pe ai tăi cu rezultate bune la școală, să îi ajuți și să fii mereu the cute little perfect girl, vine o vreme când începi să vrei să stai cu prietenele, să mergi la un concert, să ieși cu un băiat. 

Ce faci atunci cu toate gândurile? Ce le spui alor tăi? E bine să simți ce simți? Ce înseamnă totul? Și mai ales… cum faci față alegerilor? 

DESCOPERĂ CINE VREI SĂ FII

Mi-am adus aminte zâmbind cum eram eu la vârsta aia… la ce emoții puternice aveam aș fi rămas un urs panda mereu. E o perioadă plină de curiozitate, de curaj, dar și de nesiguranță și nehotărâre. Cred că e cea mai importantă perioadă pentru o fată. 

Atunci când descoperă încet încet cine vrea EA să fie. 

Până la final, Meilin ne învață să îmbrățișăm și latura noastră ”bestială”, să învățăm să trăim cu ea și să avem încredere în familie și în prieteni că ne vor ”ține în frâu” dacă e cazul. 

Recomand maxim acest film mai ales pentru mamele cu fetițe, va fi destul de emoționant dar și pentru oricine este fan Disney Pixar și vrea să vadă another cool movie, la CinemaCity, în 3D sau 2D, dublat sau subtitrat.

DESPRE FILM

“Turning Red” este regizat de Domee Shi, ce a câștigat un Oscar pentru animația scurtă “Bao.” 

Shi a pitch-uit prima dată filmul către Pixar în Octombrie 2017. 

Este primul film Pixar regizat exclusiv de o femeie și al doilea care prezintă un personaj principal asiatic după Up (2009). 

Mai multe anime-uri au influențat aspectul filmului, inclusiv Sailor Moon, Ranma ½, Fruits Basket și Inuyasha.

L-ai văzut? Ce părere ai avut despre el? 🙂

P.S.: vezi aici și recenzia THE BATMAN.